Новости

Beidzot brīvi – ķīlnieki no kuģa ALBEDO dodas mājās
13.06.2014 09:03

Vienpadsmit jūrnieki, kuri pirms trīsarpus gadiem bija nonākuši Somālijas pirātu gūstā, beidzot ir atbrīvoti un drīzumā pēc šausminoši smagajiem pārbaudījumiem atkal ieraudzīs savas ģimenes.

7 Bangladešas, 2 Šrilankas pilsoņus, 1 Indijas pilsonis un 1 Irānas – jūrniekus, 23 cilvēku ekipāžas no Malaizijas konteinervedēja ALBEDO ar nacionālo karogu locekļus 2010.gada 26.novembrī 900 jūras jūdžu attālumā no Somālijas krastiem saņēma gūstā somāliešu pirāti. Viens jūrnieks, Indijas pilsonis, gāja bojā gūstā un 7 ekipāžas locekļi no Pakistānas tika atbrīvoti 2012.gada jūlijā.

Kuģa ALBEDO, uz kura klāja Somālijas ūdeņos turpināja atrasties sagūstītie ķīlnieki, stāvoklis pakāpeniski pasliktinājās un 2013.gada jūlijā spēcīgas vētras laikā tas nogrima. Tie vienpadsmit ķīlnieki, kuri beidzot ir atbrīvoti, tika pārvesti uz krastu, tomēr pēc šīs vētras joprojām nav zināms četru jūrnieku, Šrilankas pilsoņu, liktenis.

MPHPR Humanitārais fonds atzīmē, ka aptuveni 40 jūrnieki un zvejnieki jau vairāk nekā divus gadus turpina atrasties somāliešu pirātu gūstā, bet daži gūstā atrodas jau vairāk nekā četrus gadus, un aicina cīnieties par šo gūstekņu atbrīvošanu.

Komentējot šos jaunumus, arī ITF jūrnieku sekcijas priekšsēdētājs Deivs Heindels atbalstīja NATO lēmumu pagarināt operācijas cīņai pret pirātiem Somālijas piekrastē līdz 2016.gada beigām un atzīmēja gan militārās, gan arī bruņotās apsardzes uz kuģiem svarīgo lomu cīņā pret Somālijas pirātiem.