Jaunumi

Pēc gada: bezdarbība saistībā ar nelikumīgajām atlaišanām P&O Ferries liecina par Lielbritānijas darbinieku tiesību samazināšanos
21.03.2023 09:13

Gadu pēc tam, kad uzņēmums P&O Ferries nelikumīgi atlaida 786 Lielbritānijas jūrniekus, Eiropas un pasaules arodbiedrības aicina Lielbritānijas premjerministru Rišī Sūneku veikt stingrus pasākumus pret korporācijām, kas pārkāpj Lielbritānijas likumus un jūrnieku darba tiesības.

“Neticami, tomēr gadu pēc masu atlaišanas no P&O Ferries Lielbritānijas valdība ne pašam uzņēmumam, ne tā sliktu slavu guvušajam vadītājam Pīteram Hebletveitam nav piemērojusi absolūti nekādas sankcijas, naudas sodu vai izmaksas,” saka Stīvens Kotons, Starptautiskās transporta darbinieku federācijas (ITF) ģenerālsekretārs.

Uzņēmums P&O Ferries 2022. gada 17. martā pārkāpa likumu, atlaižot darbiniekus, izmantojot iepriekš Zoom ierakstītu paziņojumu, un neievērojot Lielbritānijas tiesību normas, saskaņā ar kurām darba devējiem ir jākonsultējas ar darbinieku arodbiedrību - šajā gadījumā tās ir RMT un Nautilus International arodbiedrības. Pēc tam apsargi maskās ekipāžas izveda no kuģiem, bet tās nomainīja ārvalstīs nolīgti darbinieki, kas nav nevienas arodbiedrības biedri un strādā par daudz mazāku samaksu.

Saskaņā ar šādu shēmu jaunie darbinieki saņēma daudz mazāk nekā Lielbritānijas pilsoņu minimālā darba samaksa, un viņiem bija jāstāv sardzē tik ilgi, ka to var uzskatīt par bīstamu.

Vairāk informācijas angļu valodā šeit.