Jaunumi

ITF pārbaudīs kuģus ar četriem visproblemātiskajiem karogiem, lai Vidusjūru atbrīvotu no bīstamiem kuģiem
20.03.2023 09:05

Tuvākajās astoņās nedēļās vesela ITF, jūrnieku arodbiedrības un ostu varas iestāžu inspektoru armija pārbaudīs līdz tūkstotim kuģu, kas kuģo ar Kuka salu, Palau, Sjerraleones un Togo karogiem visā Vidusjūrā, veicot inspekciju par drošību, tehnisko apkalpošanu un jūrnieku labklājību.

“Substandarta kuģošana Vidusjūrā samazina jūrnieku algas un pasliktina darba apstākļus, un apdraud ekipāžas dzīvību un apkārtējo vidi,” paziņoja ITF inspekcijas koordinators Stīvs Trousdeils.

“Šo karogu reģistri no kuģu īpašniekiem iekasē naudu par tādu kuģu reģistrāciju, uz ko citas valstis pat nepaskatītos. Daudzi kuģi ir ļoti veci un atrodas neapmierinošā stāvoklī. Daudzi šādi kuģi ir vienkārši bīstami, un tie nedrīkst doties reisā,” viņš atzina.

Kad ITF vai tajā ietilpstošās arodbiedrības aicina valstis novērst problēmas, ko rada bezatbildīgi kuģu īpašnieki (piemēram, pamestu ekipāžu gadījumos), Trousdeils bieži saka: “Lūk, kad šie karogi nekur nav redzami: viņi vienkārši paņem naudu un pazūd.

Kopumā trīs gados uz Kuka salu, Palau, Sjerraleones un Togo karogiem attiecas:

  • 33 pamestu ekipāžu gadījumi, tie ir vairāk nekā simts jūrnieku, kas palikuši bez algas, ēdiena, ūdens vai iespējām nokļūt mājās.
  • Krāpnieciskā veidā ekipāžām neizmaksāta darba alga vairāk nekā 5 500 000 ASV dolāru apmērā, ko STDF pēc tam nācās jūrnieku vārdā piedzīt no to kuģu īpašniekiem, kas kuģo zem šiem karogiem.
  • 5 203 gadījumi, kad tika atklāti trūkumi vai Eiropas ostu kontroles valsts iestādes aizturēja kuģus.

Vairāk informācijas angļu valodā šeit.