Jaunumi

Aicinājums dokeriem – atbalstīt „action week” Lisabonas ostā no 2014. gada 13. janvāra
23.12.2013 09:37

Eiropas transporta darbinieku arodbiedrību federācija (ETF) un Starptautiskā dokeru padome (IDC) ir apņēmusies sniegt atbalstu Lisabonas dokeriem sakarā ar Portugāles valdības un darba devēju ilgstošu naidīgu attieksmi pret viņiem.

Portugāles dokeru, jo īpaši to, kuri strādā Lisabonas ostā, darba apstākļi nepārtraukti pasliktinās kopš 2013. gada 1. februāra, kad valdība pieņēma jaunu likumu „Par ostām”. ETF un IDC dokeru padomē ir saņemti ziņojumi par to, ka koplīgumu slēgšanas process ir iesaldēts, bet darba devēji ir mēģinājuši izveidot jaunu „dokeru biroju (pool)” no tiem, kas nav arodbiedrības biedri, lai aizstātu ostā strādājošus profesionālus dokerus. Turklāt Lisabonas ostā bez attaisnojoša iemesla no darba tika atbrīvoti 47 dokeri.

ETF un IDC dokeru padome solīja atbalstīt arodbiedrību cīņā pret šādu darba apstākļu pasliktināšanos, jo īpaši atbalstīt centienus izveidot sociālo dialogu, izbeigt arodbiedrību graušanu un panākt 47 no darba atbrīvoto dokeru atjaunošanu darbā - proti, sasniegt kampaņas galvenos mērķus. Kampaņa ilgs nedēļu, sākot no 13. janvāra, kad dokeri visā Eiropā organizēs un rīkos protesta akcijas pie Portugāles vēstniecībām savās valstīs.

Pilns ETF un IDC paziņojuma teksts angļu valodā ir pieejams šeit.

ŪTAF prezidenta Alekseja Holodņuka vēstuli Portugāles vēstniekam Latvijā var aplūkot šeit.